BINAA, BINAA is a design and research studio founded by Burak Pekoglu, in 2012. The main focus of the studio is to generate content along with the themes of Building, Innovation, Arts and Architecture, with an exceptional cross disciplinary collaboration model, which is characterized by a strong reciprocal connection between Research, Design and Execution., Building, Innovation, Arts, Architecture, Research, Design, Execution, İstanbul
NON
Introduction
Gallery NON’s location was strategically chosen as a central node in relation to growing network of art galleries in the cultural heart of Istanbul, Turkey. It was located on 27 Bogazkesen Street, which is a major corridor for pedestrian traffic linking Tophane area to Istiklal Street. This pop-up space housed numerous important solo art exhibitions and also helped the gallery to accelerate in its growing network from local to global arts scenes.

The contemporary art gallery was projected to have an opening with the exhibition "Unsound Reason/Adequate Cause" on the same day as the Istanbul Biannual in September 2009. One of the significant exhibitions that was held in the gallery was the first time shown “Studio Osep” by Tayfun Serttas. Later on Garanti’s Salt Archive has purchased the Artist’s archival work.

Design of the gallery mainly emerged from an on-going dialogue between the client, curator, Derya Demir and Burak Pekoglu. Derya’s needs and experiences in running an art gallery became the main objective of the design response.

The client rented the existing building’s entry level, first level and basement, dated from the 1980’s. The total of 240 SqM floor space is reduced to 210 by cutting part of the mid-level to gain ceiling height and to increase the gallery’s variety of wall dimension. Mid-level and first levels are then steel reinforced with I-beams. 3 mm thick, folded steel plates form the stairs, which are cantilevered off of the structural wall and simultaneously suspended with 8 mm steel cables from the first level ceiling to basement level, connecting all the levels and programs of the gallery into one. The entrance is treated as an extension of the street that would welcome vast numbers of people while allowing more daylight for alternate use of exhibit space at day times. Transparency and openness were considered at the storefront with the use of a custom-made double winged cast iron frame door, 3 x 3 meter glazed and laminated. The basement level, 60 SqM, is used for filming projections as it became the darkest space of the gallery. The first level, 60 SqM, was used for storing artwork and a lounge space by the street end of the level. The mid-level, 30 SqM, is shared as an office and gallery. Finally, the entry level is entirely reserved for gallery use.
Site
Drawings
Execution
Art Gallery