BINAA, BINAA is a design and research studio founded by Burak Pekoglu, in 2012. The main focus of the studio is to generate content along with the themes of Building, Innovation, Arts and Architecture, with an exceptional cross disciplinary collaboration model, which is characterized by a strong reciprocal connection between Research, Design and Execution., Building, Innovation, Arts, Architecture, Research, Design, Execution, İstanbul
CONVERGENCE: YENIKAPI
Introduction
An archeological site (Theodosius Harbor) is revealed when a dig was initially meant to inaugurate the Marmaray’s Yenikapi Station (2004). The juxtaposition of the archeologically significant site and Istanbul’s most important transportation hub project presents a complex situation. A metaphor is being pursued in a formal dialogue with the idea of replacing the past; as it is perceived in a negative space after the dig, with the present; as it is being represented through the positive space, which converges in the middle through cutting into the negative space, to maximize efficiency of movement exchange. The positive space/skywalk/pier-like merges with the current harbor, creating a direct pedestrian link. A second link is made possible through the historical settlement, which is being kept and activated as a commercial (new jeweler‘s district) and a fairground in an island-like condition.

Infra-form (forms determined by the infrastructural scales of roads/bridges) registers through re-routing the existing ground public transports (dolmus, bus & taxi) over the same lines of the convergence (short-cut) layout. Infrastructural scales adopt through typological softening of the formal integration. In this respect car traffic is freed from large-scale vehicles and transfer distances are shortened due to sectional configurations in relation to underground transport models.

The negative space houses the unified station where the exchange happens at one level - public platform (LRT level). Users can visually orient themselves along the different modes of transports and activities as they are positioned at various sectional levels. The daylight enters via the openings made possible with the interference of the spine like positive space, which mediates all the movement/traffic along the ground and platform levels.

The relation between the negative and positive space is tectonically expressed, where massive columns carry the station roof, while forming a continuous ground (open space above ground) in four quadrants separated with the convergent structure. The pedestrian ramp is being cantilevered from the inner roof edges, while spanning across the four anchored corners of the platform level as a giant arch bridge. The four quadrants are programmatically charged as they relate to surrounding urban conditions. The northern quad becomes an urban front adopting it is use as a convention center; the eastern one becomes a café/rest; the southern is the banliyo station; and the western one is the archeological museum entrance.
Drawings